Weer een prachtig filosofieverslag…

2 februari 2018

Wekelijks schrijft Marianne Scheeper een verslag van de filosofische gesprekken die zij voerde met de leerlingen uit groep 2, groep 4, en groep 7. Telkens weer pareltjes die de leerkrachten kunnen gebruiken in vervolggesprekken in de klas. Elders op deze website staat meer informatie over filosoferen in de klas, en hieronder een recent verslag.

Met de bovenbouw voerden we opnieuw een paar debatten, waarvan één over de zelfbedachte stelling ‘er mogen alleen nog maar electrische auto’s worden verkocht’. Deze juf was onder de indruk van alle inhoudelijke kennis van de groep! De argumenten van zowel de voor- als tegenpartij hadden ze zó in een a4’tje richting politiek kunnen sturen.

De middenbouwgroep dacht na over goed of slecht aan de hand van sprookjes. Hier worden steeds minder de favoriete sprookjes van deze juf genoemd (want onbekend) en vaker Star Wars, Ninjago of superhelden. Slechteriken hebben zwarte kleren aan. Zoals Darth Vader bijvoorbeeld. Goeieriken hebben vanalles aan, dus die zijn minder gemakkelijk te herkennen. Maar is Batman dan slecht?

Wat sowieso slecht is, is iemand die iemand anders dood maakt of dat probeert. En heksen zijn slecht, (boze) stiefmoeders, gemene mannen, zoals kapitein Haak en sommige dieren, zoals de krokodil (uit Peter Pan). Maar hoe zit het dan met Hans en Grietje die de heks doodmaken? Zijn zij ook slecht? Daar waren ze even stil van. “Maar juf, het zijn sprookjes. Dus dat is allemaal niet echt hoor!” Dus dan maakt het niet uit? “Niet in sprookjes, nee, want in het echt wordt een heks niet in de oven geduwd!”

De kleuters dachten na over dromen. Want wat is dat eigenlijk, een droom? En waar komt je droom vandaan? Daar waren de meningen over verdeeld, want een droom komt uit je hersenen, dachten een paar kinderen. Terwijl anderen dachten dat een droom meer uit de lucht kwam. En je droom niet uit je hersenen kan komen, want daarin zitten draadjes die naar je armen gaan en zo, zodat je je kunt bewegen. We hebben natuurlijk ook even gecheckt of we de draadjes konden vinden, en jawel, we zagen ze zo in onze polsen zitten!

Een droom is een soort verhaal en kun je alleen krijgen als je je ogen dicht doet, want het is niet echt. Heb je in je droom dan ook je ogen dicht? Nee, dan niet. Maar hoe weten we dan dat we nu niet dromen? Omdat je niet slaapt, natuurlijk! Kun je ook overdag dromen? Jazeker, dan ga je op school op je tafeltje liggen en droom je. Kun je zelf kiezen wat je droomt? Nee, dat gaat vanzelf en dat komt omdat het dus niet echt is. Wat opvallend was, was dat de stillere, dromerige kinderen met veel passie meepraatten over deze vraag. Onze eigen ervaringsdeskundigen…

< Terug