Filosoferen over kopietjes en het begin en einde van alles

17 april 2018
De kleuters dachten vandaag na over kopietjes; bestaat er een kopietje van jezelf? Om daar achter te komen, is het belangrijk om te weten wat er van jezelf is. Voeten en oren sowieso. Je knuffel ook. Wat je gisteren vergeten bent, daar ontstond al twijfel. Want als je je schepje op het strand bent vergeten, dan is het nog wel steeds jouw schepje, ook al heeft een ander kind het mee naar huis genomen… Je moeder is ook van jezelf, want die heeft dezelfde ogen en dezelfde kleur haar. En in de buik zat je zelfs aan haar vast! Via je piemel kreeg je dan eten en zo door een buis. Toch is je moeder niet jezelf, want zij is ook een zelf. Je haar is ook van jezelf, maar bij de kapper van de grond. Hier werd ook een abstracter onderscheid gemaakt: dingen die aan je vast zitten, zoals je haar en je ogen, die horen écht bij je en dingen die niet vast zitten, zoals je kleding, hoort niet persé bij je. Hier werd toch al snel een uitzondering op gemaakt: je spiegelbeeld is een kopietje dat niet aan je vast zit, maar wél bij je hoort!
De middenbouwgroep dacht na over begin en einde van verschillende dingen. Eén leerling vroeg zich af waar toch al die bomen vandaan komen in het oerwoud. Die groeien en groeien zo maar overal! Na best lang terugredeneren kwam de groep erachter dat dit allemaal komt door poep! Want een eekhoorn eet een dennenappel, de zaadjes poept hij weer uit en daar groeit dan een boom uit. Vervolgens werd ieder voorbeeld op deze manier bekeken en de eindconclusie was dat bijna alles begint met poep… Dit gold uiteraard niet voor mensen. Als je eindigt bij de duivel, dan eindigt daar je leven. Bij God begint juist je (nieuwe) leven en als je donor bent, dan blijf je leven, maar in een andere vorm.
De bovenbouw oefende alvast met jureren, zodat zij volgende week goed voorbereid zijn. Eigen vragen werden met behulp van een jury-formulier beoordeeld door de anderen. Daarna gingen zij de klassen rond om iedereen te vertellen dat we uit de vragen op de vraagmuur vólgende week een winnaar kiezen (een aantal leerlingen dacht deze week…). Dus uiterlijk a.s. maandag kunnen de laatste vragen worden opgehangen. Dinsdagmorgen haalt de middenbouwgroep ze eraf. De jury kiest tijdens de filosofieles van 11.00 uur de beste 3 vragen uit. Het streven is om rond 12 uur de winnaars bekend te maken.
< Terug