Mediawijsheid

De filosofiejuf, Marianne Scheeper, is tevens gecertificeerd MediaCoach en geeft ook lessen mediawijsheid aan alle midden- en bovenbouwklassen: per klas vijf lessen in het najaar en vijf lessen in het voorjaar.

Waarom zijn deze lessen belangrijk voor kinderen uit deze groepen? Door kinderen al vanaf vroege leeftijd te leren om (media-)boodschappen en (media-)beelden te begrijpen en hierover met hen in gesprek te gaan, kun je ze beter voorbereiden op een toekomst waarbij zij steeds jonger deze vaardigheden moeten inzetten.

Tijdens de lessen wordt onder andere aandacht besteed aan hoe je betrouwbare informatie kunt vinden, veiligheid online, hoe je met elkaar omgaat op Whatsapp of andere chats (bijvoorbeeld bij het gamen), wat cyberpesten is en wat je kunt doen als jou (of een vriend of vriendin) iets vervelends overkomt op internet. De kinderen worden gestimuleerd om geregeld ook thuis iets te doen of te bespreken met familieleden.

Hieronder bijvoorbeeld, werken leerlingen aan een WhatsHappy poster. Daarop komen afspraken te staan over hoe je met elkaar omgaat in chat omgevingen.

img_0214 img_0217